НОВИНИ

Кои са най-важните параметри при избора на NAS? Сряда, 24 Април 2019

-

Ако сте прочели предишните части от нашата NAS поредица, вече сте се запознали с основните параметри, по които се различават моделите. По-долу ще намерите изчерпателен списък от критерии, по които да направите възможно най-подходящ избор на нов NAS в зависимост от важността на всеки от тях.

Капацитет

Очевидно е, че мрежовото устройство за съхранение ни е необходимо за съхраняване на данни и обикновено водещият параметър в описанието на всеки модел е именно неговия капацитет. Обикновено той лесно може да бъде определен на база броя налични дискови гнезда. Максималният капацитет на носителите, обаче, постоянно нараства, което означава, че вашия NAS ще може да побере все повече данни. Тук има и едно "ако", и то е свързано с поддръжката на тези нови най-големи модели дискове от фърмуера на устройството. Освен това, дисковете с най-голям капацитет са и доста скъпи, така че е по-добре да изберете златната среда, т.е. да имате повече гнезда за устройства и да ползвате най-изгодните носители по отношение на показателя "обем/цена".

Друга важна особеност при планиране на наличния капацитет е спецификата на RAID масивите. При RAID 1 ще имате едва половината от инсталирания дисков обем, при RAID 5 той варира в зависимост от варианта на имплементация и броя дискове (при 4х4 TB ще можете да ползвате 12 TB примерно), а при RAID 0 ще имате на разположение целия капацитет на инсталираните носители на цената на възможно най-големия риск при повреда на един от тях.

Много от съвременните NAS поддържат разширение чрез модули (външни кутии за дискове) на същия производител. Това е солидна опция да увеличите капацитета до сериозни стойности и да продължите да използвате устройството много време напред. При всички положения поверете дали тази опция се поддържа от определения модел още преди покупка.

Производителност

Това, че с помощта на NAS ще можете да споделяте данни между множество потребители, само по себе си не означава, че те ще бъдат доволни от скоростта на достъп до тях. А тя зависи от няколко фактора - процесор, памет, скорост на мрежовия интерфейс, тип на използваната файлова система и RAID масив, криптирането на данните. И докато обикновено можете да променят последните три, няма как да замените процесора в един NAS или неговия основен мрежов интерфейс. В най-добрия случай можете да добавите още RAM, но това ще има ефект само при определени сценарии и приложения. Така че добра препоръка в случая е да вземете модела с най-бърз процесор и мрежов интерфейс.

Важно е да се има предвид, че в различните класове NAS се използват различни процесорни архитектури. По-евтините модели разчитат на ARM чипове с по-ниска честота и ограничена производителност. В по-добрите NAS ще намерите CPU на Intel - от Atom и Celeron до Xeon.

Възможности за разширение

В предишната част от поредицата вече стана дума за повечето варианти за разширяване на функционалността на един NAS. Към настоящия момент най-ценните опции за бъдещ ъпгрейд са наличието на един или два M.2 слота за флаш драйвове за кеширане на данните и на PCI-Е слот за монтиране на разширителна платка - най-често бърз мрежов адаптер.

Обърнете внимание и на вградените универсални интерфейси - наличието на поне два порта USB 3.0 сигурност ще ви дадe голям спектър от възможности за свързване на почти всякакви външни устройства и високоскоростен обмен на данни с тях.

Надеждност и гаранция

Не е нужно да бъдем прекомерни песимисти, за да кажем, че един ден всяко нещо се поврежда и това с особена сила важи за компютърните системи, особено за тези, които работят по 24 часа в денонощието. Затова е хубаво да сте добре застраховани, когато този момент настъпи. По отношение на данните, най-подходящото решение е използването на RAID масив с алгоритъм за възстановяване при повреда на някой от дисковете и на среда с поддръжка на снапшоти. По отношение на самия хардуер на NAS-а това означава дублиране на всички ключови модули - високият клас устройства предлагат двоен дисков контролер, няколко мрежови порта, резервирани захранвания и охлаждане. Всичко това гарантира, че работата никога не спира, дори по време на наложителна профилактика.

Обратната страна на медала е, че толкова висока степен на надеждност струва немалко пари, така че вие трябва да решите колко ценни са данните ви и дали излизането от строя на споделения сторидж ще ви донесе непосредствени загуби или можете да си позволите няколко часа без достъп до тях. Добър подход в случая е да репликирате важните данни в облака, така че винаги да имате достъп до тях (макар и с по-ниска скорост).

Не подценявайте гаранционния срок на устройството. 2 години са абсолютният минимум. Някои производители предлагат 3, а Synology дори има опция за удължаване на гаранцията до 5 години за някои модели. Така независимо от натоварването, ще сте спокойни, че инвестицията в хардуер е напълно защитена.

Софтуер

Това е често подценяван аспект от работата на системата, но изключително важен по отношение на функционалността и удобството при използване. Най-важният въпрос при оценка на софтуера е с каква операционна система работи въпросния NAS. Най-често става дума за Linux базирана платформа и набор от приложения за нея. В случая добър атестат за зрелостта, функционалността и стабилността на операционната система е времето, през което е била активно разработвана и броя версии, през които е преминала. Така например, актуалната версия 6.2 на DiskStation Manager на Synology отдавна е достигнала ниво на развитие, което се счита за еталон в класа на домашните и SMB устройства.

Видът и броят на наличните приложения до голяма степен определят това, което ще можете да правите с вашия NAS, така че проучете този въпрос внимателно като имате предвид, че те не винаги са безплатни. Пример са приложенията за видеонаблюдение, които обикновено имат безплатен лиценз за само две камери.

По-подробно за софтуера на NAS моделите ще обсъдим в последната част на тази поредица.

Вижте и останалите части от поредицата:

Какво е NAS и защо ни е необходим?

Как можем да улесним споделянето и архивирането на информация с помощта на NAS?

Какви видове NAS се предлагат на пазара?

NAS не е само хардуер - операционна система и приложения