НОВИНИ

NAS не е само хардуер – операционна система и приложения Четвъртък, 02 Май 2019

-

В поредицата до тук ставаше дума най-вече за хардуерните параметри на различните NAS, но изборът на мрежов сторидж сървър само на база на тези спецификации не е оптимален. Постоянно нарастващата популярност на този тип продукти се дължи най-вече на услугите, които те могат да осигурят на потребителите, а това зависи от възможностите на тяхната операционна система и приложения.

Макар повечето NAS да имат почти идентични версии на Linux ядрото, то разликата при използването им е сериозна и тя се крие в лекотата на употреба на интерфейса, богатството от приложения и честото им осъвременяване.

Ето на какво да обърнете внимание, когато оценявате софтуерния пакет на един NAS:

Сигурност

Един от основните аспекти изобщо при концепцията NAS е сигурността на данните. Базово всички модели предлагат защитен с парола достъп до споделени папки и криптиране на данните.

Най-добрите продукти, обаче, отиват още няколко стъпки напред като включват и автентификация със софтуерен токън (напр. Google Authenticator), при което вероятността от хакване става изключително минимална. Ако все пак някой упорито се опитва да достъпи информацията ви, по-развитите операционни системи предлагат и геолокация на IP-тата, от които са направени опити за логин.

Към средствата за сигурност задължително трябва да споменем и софтуерните инструменти за защита от зловреден код - вируси, malware, ransomware и т.н. Така че проверете дали избрания NAS предлага адекватна антивирусна защита и активно сканиране за зараза с вредни програми, които могат не само да съсипят данните, но и да ги изпратят навсякъде в Интернет.

Synology са обединили тази грижа в приложението Security Advisor, което сканира за различни заплахи и предлага бързо решение на проблема.


Миграция

Щом ви е нужен NAS, значи вече разполагате с определено количество ценни данни, които искате да съхраните на него. Ако ги копирате от компютри в мрежата и външни носители, всичко става лесно. Но ако вече имате мрежов сторидж, мигрирането на данните може да се окаже не толкова тривиална задача. Затова е добре да имате на разположение приложение като Hyper Backup, което предлага универсални възможности за репликиране на данни - от и към локални машини, сървъри, други NAS и облачни услуги.

Synology Migration Assistant може дори да прехвърли приложенията и системните конфигурация на новия NAS, докато стария работи!


Мултимедия

Основна причина за закупуването на NAS от стана на домашните потребители е да го използват като огромна библиотека за музика, снимки и видео. Когато искате да ги достъпвате отдалечено или да ги споделяте с приятели, е много важно да се запознаете с интерфейса и възможностите на вградените приложения за преглед и възпроизвеждане. Добрите софтуерни среди предлагат възможност за гледане/слушане директно в браузъра, с подходящ интерфейс и поддръжка на всички популярни формати файлове. Така всеки потребител може да се логне и да достъпва мултимедийното съдържание на произволно устройство и от произволна точка.

Synology отиват дори по-далеч по отношение на съхраняването на снимки със своето приложение Moments, което позволява интелигентно тагване на хора, места и обекти и лесното им последващо откриване - безспорно чудесна екстра, когато говорим за хиляди изображения.


Видеонаблюдение

Чудесно приложение на всеки NAS е използването му като система за видеонаблюдение. Това се поддържа дори от началните модели на по-известните производители и за целта не ви е нужно нищо повече от IP камери. Имайте предвид, че обикновено с устройството върви лиценз за две камери, а за повече ще трябва да с закупите допълнителни лицензи (обикновено за още две).

Софтуерът за управление на видеонаблюдението и записа е доста развит и предлага чудесни възможности на професионално ниво - например задаване на времеви график за запис, засичане на движение, маркиране на активни зони, управление на PTZ камери и генериране на 360-градусови сцени. Освен това, търсенето и прегледа на записите са удобни, което ви спестява борбата с недодяланите приложения на производителите на камери, особено ако ползвате различни марки.

Можете да използвате спокойно NAS-а едновременно за видеонаблюдение и като файлов и мултимедиен сървър, но се уверете, че производителността на дисковата подсистема отговаря на тези изисквания.


Бекъп

Във всяка част от нашата NAS поредица стана дума за това колко е важен бекъпа на данни, затова е важно да разгледате подробно възможностите на доставяното с вашия NAS приложение за бекъп. То буквално може да улесни или стъжни живота ви. В идеалния случай би трябвало да можете да конфигурирате всички автоматични бекъпи еднократно, след което само да следите статуса на изпълнението на задачите.

За допълнителна сигурност можете да репликирате данните си и в някоя от популярните облачни услуги, но задължително проверете дали тази, която използвате, се поддържа от приложението.

Управление и мониторинг на ресурси

Когато натоварите добре вашия NAS, ще стигнете до моменти, в които трябва да освободите ресурси за нормалната му работа. Добрите операционни системи предлагат чудесни графични инструменти за мониторинг на хардуерните ресурси, които обикновено са допълнени от опции за оптимизирането им - изчистване на кеша и Junk файловете, освобождаване на памет и контрол на процесите, ангажиращи CPU-то твърде много.

В случая в графата "мониторинг" влиза и много важната необходимост от следене на работните параметри на дисковете - за класическите хард дискове - техния SMART статус, а за SSD - оставащия живот на носителя.


Магазин за приложения

Подобно на магазините за приложения на популярните операционни системи и при NAS производителите има собствени такива. Има начин да разгледате пълния набор от предлагани приложения и да видите директно дали нужните са налице. Не очаквайте хиляди или дори стотици програми, в случая по-важно е доколко функционални и стабилни са те.

Като при всеки развиващ се технологичен продукт, с времето броят и разнообразието на приложенията се увеличава, така че можете да бъдете спокойни за функционалността на вашия NAS, ако сте заложили на добре познато име в тази индустрия.


Ъпдейт

За да бъде една компютърна среда сигурна и стабилна, е нужно тя постоянно да бъде подобрявана. Големите производители на NAS, като Synology, не спират да осъвременяват кода на операционната система и приложенията за нея, което води до по-безпроблемна работа, подобрена функционалност и сигурност, която отговаря на най-актуалните заплахи.

Затова пускането на ъпдейти е почти ежедневно явление, което демонстрира грижа за вашето удобство и данни.

В случая простото правило е да заложите на известна марка, ако ще използвате много приложения и широк набор от сървърни услуги.

Отдалечен достъп и управление

Естествено, можете да достъпите административната среда на всеки NAS отдалечено през браузър, но в случая става дума за друго - всички ние използваме смартфоните си постоянно и те са се превърнали в най-удобния и доверен помощник за управление на всички модерни услуги и устройства. Затова е важно да тествате и мобилните приложения на отделните производители, които ви предлагат много по-бърза и удобна възможност за работа с данните на вашия NAS. Честа практика е да се предлагат специализирани приложения за конкретни задачи - например файлове мениджър, download клиент, програма за разглеждане на снимки, аудио плеър, мениджър на записите от системата за видеонаблюдение и т.н.

При всички случаи влезте в администрацията и през браузъра от мобилното устройството, за да оцените доколко работоспособна и лесна за употреба е тя. Понякога кутийките и бутоните са твърде малки, а плъзгачите са на практика неизползваеми. Предвид, че това е най-гарантирания начин да промените настройките на вашия NAS, се уверете, че той е и достатъчно практичен.


Повечето производители на NAS предоставят съвсем функционална демо среда, която ще ви даде напълно реална представа за начина на работа с тяхната операционна система и приложения. Непременно се възползвайте от тази възможност, за да изберете интерфейса и функциите, които ви допадат най-много. Една от най-харесваните и развити софтуерни среди - DiskStation Manager (в последна версия 6.2) на Synology може да бъде тествана подробно тук: https://www.synology.com/en-global/dsm/live_demo.

Вижте и останалите части от поредицата:

Какво е NAS и защо ни е необходим?

Как можем да улесним споделянето и архивирането на информация с помощта на NAS?

Какви видове NAS се предлагат на пазара?

Кои са най-важните параметри при избора на NAS?