НОВИНИ

Как можем да улесним споделянето и архивирането на информация с помощта на NAS? Вторник, 02 Април 2019

-

Откакто съществува информация в цифров вид, на дневен ред стои задачата за нейното съхранение и споделяне. Ефективността на бизнес екипите е изключително зависима от наличието на данни в реално време. Същевременно тези данни са ценни не само за фирмите, но и за частните потребители, чиито дигитални архиви със снимки, видео и музика постоянно нарастват.

Използването на файлов сървър с 24-часова връзка към Интернет до преди няколко години беше много скъпо удоволствие. Това завинаги се промени с появата на NAS и масовото навлизане на широколентов достъп до Мрежата. Нещо повече, един NAS може да изпълнява много повече функции от това да доставя файлове на локални и отдалечени потребители. В тази част от нашата поредица ще стане дума за архивирането и споделянето на информация.

Не е важно дали, а как бекъпваме данните си

Единствено прекомерните оптимисти и наивните хора разчитат на това важните им данни да са съхранени само на едно място. Основната причина за появата на NAS устройствата е именно нуждата от архивиране на данни на сигурно място. Точно затова NAS разполагат с повече дискови гнезда, които позволяват реализирането на RAID конфигурации, при които дори дефектирането на един диск не е фатално за целостта на данните. Така стигаме до момента на създаване на план за това кои данни и на какви интервали от време да бъдат архивирани.

азликата между различните NAS модели, когато говорим за бекъп, се изразява най-вече в начина по-който са реализирани тези автоматични функции. Казано с други думи, функционалността и удобството на този процес зависят от конкретното софтуерно приложение. Всеки производител на NAS има собствено решение, затова добра препоръка в случая е да заложите на позната марка, която от години развива своята операционна система и софтуер за нея.

Бекъпът на данни в офис или домашна среда е комбинация от два компонента - сървърно приложение и клиент (за Windows, Mac или Linux), които работят в тандем. Обикновено настройките се извършват на компютъра-клиент, който е източникът на данните, подлежащи на архивиране.

Така например актуалното софтуерно решение на Synology Active Backup Suite представлява цялостен пакет, които предоставя възможности за бекъп на всякакви видове данни - от отделни файлове на клиентски машини с Windows, до цели виртуални машини и образи на сървърни инсталации. Освен, че е напълно безплатен, този софтуер позволява на самите потребители да извличат необходимите данни сами - например погрешно изтрити файлове и дори изцяло да възстановяват системата си, което в минимална степен ангажира системните администратори.

Друга важна особеност при регулярното архивиране на данни е използването на умен алгоритъм, при който се използва минимум дисково пространство на NAS-a. Това се реализира чрез така наречения incremental backup, при който се записват само новодобавените данни. Active Backup Suite на Synology стига дори една стъпка по-напред в пестенето на място като използва и global deduplication - функция, при която не се записват дублиращи се блокове от данни и така се пести много пространство.

Един много важен аспект в съвременния начин на работа на офис потребителите, е използването на облачни файлове. Добрите бекъп приложения позволяват поддържане на резервни копия и на данните от облака, при което силно се намаляват рисковете от спиране на работата при отпадане на достъпа до Интернет или компроментиране на отдалечения сторидж. ешението на Synology, например, безпроблемно архивира документи, създадени с Office 365 и Google Docs.

Наред с приложенията за бекъп, всичко модерни NAS поддържат и така наречените snapshots - това са регулярни "моментни снимки" на съдържанието, които могат да бъдат възстановени при проблем - например при заразяване с ransomware. Конфигурирането на системата, за да може да поддържа snapshots, е сравнително специфична задача, за която е най-добре да се обърнете към опитен администратор.

Да споделим само това, което искаме, навсякъде където е нужно

Какво по-удобно от това да изпратим на колегите линк към презентацията, която току-що сме завършили или снимки и клипчета от последната уикенд ваканция на приятелите? С помощта на NAS това е много лесно и можем да го направим по няколко начина.

Единият от вариантите е да генерирате линк за достъп до конкретния файл или папка, който да изпратите директно. Това става през операционната система на NAS-а и неговия файлов мениджър. На връзката може да бъде зададен период на валидност, след който тя става неактивна.

Алтернативата е да създадете потребителски акаунти с права за достъп до определени папки, които могат да ги достъпват през уеб браузър или да конфигурирате FTP сървър (почти винаги пуснат по подразбиране след първоначалната инсталация).

Напоследък се налага тенденцията на достъп до съдържанието в реално време, т.е. без на отсрещната страна да се налага да сваля файловете, преди да го прегледа. За целта всеки NAS предлага приложения за управление и възпроизвеждане на фото, видео и музикални файлове, които се зареждат директно през браузъра и се стриймват към потребителя. Затова е от значение вашият NAS да разполага с достатъчни хардуерни ресурси, за да може обслужи нужния брой клиенти. Това е особено важно при стриймването на видео, когато се извършва транскодиране в реално време, т.е. оригиналния видео поток се прекодира в реално време в по-оптимизиран такъв, който е съобразен със скоростта на връзката на потребителя в дадения момент. Така става възможно дори гледането на 4K съдържание, без накъсване и забавяне.

Едно от най-популярните приложения на всеки домашен NAS е използването му като домашен сървър за мултимедийни данни, който захранва със съдържание всички "екрани" - от смартфони и таблети до смарт телевизори. Най-простият начин да реализирате това е като потърсите в мрежата NAS-а, видим като DLNA сървър. Така лесно можете да пускате филмите със субтитри направо на големия екран. За целта можете да използвате и отделно приложение - като Plex или Kodi, където имате повече информация за вашите мултимедийни библиотеки и възможности за търсене, сортиране и рейтинги.

Споделянето е удобно и полезно, но не трябва да забравяме, че то има и друг аспект -сигурността. Затова е важно да използвате надеждни потребителски пароли и да подсигурите двустъпкова автентификация за вход с администраторски профил - на практика това означава да въвеждате парола и код от софтуерен токън, който работи на вашия смартфон, например.

Добра идея в тази насока е да криптирате данните в личните папки - функция, която стандартно се поддържа от актуалното поколение NAS-ове, но силно влияе на производителността на по-слабите модели (с по-бавен процесор и по-малко памет).

И разбира се, уверете се, че сте инсталирали антивирусно и anti-malware приложение в NAS-а, което се ъпдейтва автоматично. Не отлагайте прекалено и ъпдейтите на фърмуера на устройството, които често решават проблеми със сигурността.

След като вече знаете какво можете да постигнете с един NAS, в ADSYS можем да ви помогнем да избере и настроите вашия Synology NAS, така че той автоматично да извършва необходимите задачи за бекъп и да осигурява постоянен достъп до определено съдържание на хората, с които искате да го споделите.

Вижте и останалите части от поредицата:

Какво е NAS и защо ни е необходим?

Какви видове NAS се предлагат на пазара?

Кои са най-важните параметри при избора на NAS?

NAS не е само хардуер - операционна система и приложения