НОВИНИ

Състоя се OpenFest 2005 в София Неделя, 30 Октомври 2005

- Тазгодишното мото - “Да споделим свободата” - обедини свободния софтуер и свободното изкуство в третото издание на OpenFest – празникът на свободния софтуер и свободното споделяне на знание.

И през 2005 инициативата се проведе в няколко града в България - София, Пловдив, Варна, усе, Велико Търново, Добрич, Пазарджик и Сливен. OpenFest се организира всяка година от Инициативен комитет на българското Сдружение “Свободен софтуер” и организации, фондации и фирми, които подкрепят идеята за такъв празник. Амбицията на организаторите е това да се превърне в ежегоден международен ден на свободния софтуер и свободната култура.

Основното и най-голямо събитие бъше на 29 и 30 октомври в Международния Експо център в София. Програмата на OpenFest 2005 включи лекции, представящи конкретни проекти, както и концептуални дискусии за проблематика около свободния софтуер и софтуера с отворен код, бизнеса с такива технологии, обществените и политическите аспекти при разработката, използването и внедряването му. Бяха представени различни решения, изпълнени със свободен софтуер, или софтуер с отворен код, под формата на демонстрации на живо. В двудневната програма са включени разнообразни технически и популярни лекции и презентации, които са предназначени съответно за специализираната, и за по-общата аудитория.

АДСИС се отзова на поканата на сдружение "Свободен софуер" и подпомогна финансово събитието.