НОВИНИ

Голям капацитет или висока производителност? Вземете и двете с надеждните носители на WD Петък, 14 Май 2021

-

Определянето на изискванията към системите за съхранение на данни е един от първите етапи от създаването на заданието за техните спецификации. И както в повечето области на живота, няма универсално решение за различните нужди: големият капацитет предполага използване на класически твърди дискове, а необходимостта от скорост - на бързи, но и много по-скъпи флаш носители.

Умните потребителите не залитат в двете крайности, а на практика използват най-доброто от двата свята. Повечето съвременни системи за съхранение на данни от среден клас поддържат SSD кеширане и позволяват реализирането на най-интелигентния модел на съхранението им - горещите данни върху бързи SSD, а големите обеми от не толкова често достъпвана информация - върху масивни HDD.

Производителите на сървърни носители в световен мащаб далеч не са толкова много и е логично при избора си да заложим на марка с истории и традиции като Western Digital. Макар самият бранд да е по-познат на крайните потребители, клиентите на сървърен хардуер със сигурност имат чудесни спомени от продуктите на HGST, които бяха присъединени към портфолиото на WD след придобиването на компанията. Още преди години HGST си гарантира челните позиции по отношение на технологичното превъзходство на своите продукти. Тези иновации в последно време са доразвивани и оптимизирани, така че да дадат нов живот на класическите твърди дискове, които някои хора несправедливо се опитат да погребат, много преди те да са дали максимума от своите възможности.

И така, как трябва да постъпите, ако трябва да съхраните голям обем от данни и да осигурите високи скорости на трансфер при достъпа до тях? Pецептата е по-проста от очакваното.

Капацитет в изобилие

За съхранението на "студени" данни следва да заложите на топ фамилията от твърди дискове WD DC HC550, която вече се предлага във версия с капацитет 18 TB. Цената на терабайт си остава непобедима, но още по-важното е, че общата цена на притежание също значително намалява, благодарение на по-ниското енергопотребление. Така не само ще имате капацитет в резерв за бъдещето, но и ще се радвате на по-ниски сметки за електричество в дългосрочен план. Дори при сравнение с все още актуалния Ultrastar 14 TB модел, по-големият "брат" пести 22% от пространството в шкафовете и потребява 21% по-малко мощност.

Всички тези "фокуси" са възможни благодарение на поредните технологични постижения - като започнем от познатата HelioSeal, при която във вътрешността на диска се използва хелий вместо въздух за по-малко съпротивление, минем през Triple Stage Actuator за по-прецизно позициониране на главите и по-висока производителност и стигнем до енергийно подпомогнатият магнитен запис, който се използва за първи път именно в този модел.

И ако си мислите, че тези твърди дискове са доста бавни, няма да сте съвсем прави. Кеш буферът от 512 MB и скоростта на трансфер, надхвърляща 250 MB/s ги правят подходящи за широк кръг приложения.

Всички изредени характеристики на WD Ultrastar DC HC550 18 TB не са за сметка на надеждността. Средното време между отказите е внушителните 2,5 милиона часа, а гаранцията - 5 години.

Сигурността на данните също е на ниво, както може да се очаква от сървърен диск. Поддържа се режим на самокриптиране, както и запазване на предишната версия при ъпгрейд на фърмуера, в случай, че нещо се обърка.

Да влезе скоростта

WD Ultrastar DC SN640 е класически сървърен SSD за универсална употреба, който може да се справи и в взискателните изисквания на облачните центрове за данни. Той е изключително подходящ за осигуряване на данни при виртуализация, уеб, файлови и пощенски сървъри.

NVMe технологията, залегнала в модела, предлага до 6 пъти по-висока производителност при последователно четене/запис и до 3 пъти при случайно четене/запис в сравнение със SATA SSD. Дисковете от фамилията SN640 използват собствен контролер на WD (с интерфейс PCIe 3.1 x4) и 96-слойни 3D TLC NAND чипове.

WD предлага фамилията Ultrastar DC SN640 в две разновидности - с издръжливост 0,8 DW/ден и капацитет 960 GB, 1,92 TB, 3,84 TB и 7,68 TB и с издръжливост 2 DW/2 и капацитет 800 GB, 1,6 TB, 3,2 TB и 6,4 TB. Най-големият от тях може да запише внушителните 23,36 петабайта данни по време на своя живот! Естествено, цените на терабайт също се различават при двете модификации.

Производителността на предлаганите в 2,5" U.2 форм-фактор с дебелина 7 мм модели също е впечатляваща - около 3300 MB/s при четене и 2000 MB/s при запис, както и над 500K IOPS при случайно четене при 0,8 DW/D моделите.

Носителите Ultrastar DC SN640 идват с пълен набор от технологии за защита на данните: защита при отпадане на захранването, криптиране от край до край и сигурно изтриване.

Тяхната надеждност е подчертана от 5-годишната им гаранция.

В заключение, каквито и да са вашите нужди за съхранение на данни по отношение на капацитета и скоростта, можете да намерите подходящия носители с марка WD в ADSYS: https://adsysgroup.com/products/components/wd|hgst